Witamy na rozstepy.pl

Olej Tamanu na rozstępy

Metody walki z rozstępami, Produkty na rozstępy

Czy słyszeliście kiedykolwiek, cokolwiek na temat drzewa Tamanu. Jest to drzewo, które pochodzi z tropikalnych rejonów południowej Azji, Afryki oraz wysp Pacyfiku. W czasie kwitnienia pokrywa się białymi kwiatami, z których potem wyrastają żółte owoce, wyglądem i smakiem przypominające jabłka. Te owoce służą potem do wytłaczania z ich pestek niezwykle wartościowego oleju, który otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców. Aby otrzymać ok. 5 kg zimno tłoczonego oleju Tamanu, potrzeba zużyć aż 100 kg owoców, co tłumaczy dosyć wysoką cenę specyfiku.

Olejek z drzewa Tamanu wykorzystywany był od pokoleń do leczenia chorób skóry

Olej Tamanu to przykład składnika roślinnego, którego niezwykłe właściwości zostały przekazane nie tylko w tradycjach ludowych, ale także potwierdzone wieloma badaniami naukowymi.

Różne części drzewa Tamanu, takie jak: sok, liście i olej Tamanu są używane do leczenia chorób, takich jak: rozstępy czy blizny, wrzody, oparzenia słoneczne, trądzik, bóle stawów, i świerzb. Olej jest bardzo gęsty, ciemnozielony i ma intensywny, korzenny, ziołowy, lekko orzechowy zapach. Tamanu olej był używany już  od wieków do leczenia wielu chorób skóry i inne dolegliwości.

Tamanu oleju antybakteryjnie, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne i jakości, a także bogaty w kwasy tłuszczowe, zawiera bowiem w 38,3%kwas oleinowy, w  13,4% kwas palmitynowy, w 31,0% kwas linolowy oraz w 13,3% kwas stearynowy.

Kwas stearynowy i kwas oleinowy są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym do tworzenia maści, które pomagają w gojeniu się suchej i popękanej skóry.

Niezwykłe właściwości oleju Tamanu oraz jego wpływ na redukcję rozstępów zostały przebadane w 2001r. w labolatorium firmy BioScience. W czasie dziewięciu tygodni przeprowadzono testy na nowych rozstępach, bez konieczności stosowania dodatkowych specyfików, takich jak kremy, czy balsamy na rozstępy. Preparat stosowano dwa razy dziennie i zaobserwowano, że w czasie tych dziewięciu tygodni znacznie zmniejszyła się widoczność rozstępów oraz ich szerokości długość. Stwierdzono ponadto, że niezwykłe właściwości oleju wynikają z charakterystycznych, związków chemicznych. Do tych dwóch aktywnych składników oleju należą kwas kalofillowy i kallofilloidyna, które znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciw obrzękowych, czy antybiotycznych.

Warto spróbować , jeśli tylko ma ktoś taka możliwość. Jest to bowiem bardzo naturalny specyfik, niezawierający środków konserwujących i parabenów. Mogą go zatem używać osoby cierpiące na rozstępy i ze skłonnością do nich. Niestety jest on bardzo drogi i nie wszystkich na niego stać, a kobiety ciężarne powinny przed jego zastosowaniem poradzić się lekarza.

A co wy na takie niekonwencjonalne metody radzenia sobie z rozstępami?

  • Autor: admin
  • Data: 10 lis
  • Komentarze: 2
  • Napisał: ciekawa
    Listopad 14th, 2011 18:03

    Czy taki olej można kupić w normalnych hipermarkecie?

  • Napisał: admin
    Listopad 16th, 2011 11:18

    Raczej w sklepach zielarskich:)

Dodaj komentarz